Twee weken geleden ben ik ontslagen. Van mijn eerste baan. Niet omdat ik mijn werk niet goed deed, integendeel. En toch ben ik ontslagen. Net als de rest van mijn Nederlandse en Duitse collega’s, want het Engelse moederbedrijf heeft na een zwaar verliesdraaiend jaar besloten beide kantoren te sluiten.

Nu heb ik in de afgelopen twee jaar bij dit bedrijf on-tie-ge-lijk veel geleerd. Meer dan in de vier jaar op de uni zou je wel kunnen zeggen (zegt iedereen dat niet van zijn eerste baan?) Er zijn echter een aantal dingen die mij goed bijblijven. Dingen die, waarschijnlijk de rest van mijn carrière leidend zullen zijn in de manier waarop ik werk en onderneem.

Marketing kost bakken met geld

Zeker als je niet weet wat je doet. Of als je geen tijd of zin hebt om al je kanalen te optimaliseren, maar in plaats daarvan je geld in een groot kanon stopt en met hagel gaat schieten. Alles met het doel om zoveel mogelijk klanten naar je winkeltje te krijgen. Of je webshop, blog, nieuwsbrief of Youtube kanaal. Ik heb mij dagelijks verbaasd over de enorme bedragen die er door mij en mijn team de lucht in werden geblazen. Maar ook over de enorme besparingen die we konden maken door aan knoppen te draaien en slimmer te werken. Zonder aantallen te verliezen.

Dat is leuk. Lekker efficiënt die targets binnenhalen en alsnog aan mooie projecten kunnen werken. Vraag jezelf eens af; is jouw marketingmix efficiënt? Of ben je alleen effectief bezig? Voor wie beide weer even door de war haalt; effectief zijn gaat om het behalen van een doel, terwijl efficiëntie spreekt over de manier waarop je het doel haalt.

De ambulancebroeder en de chirurg

Stel je voor: een gebouw stort in. Goed nieuws, de burgermeester heeft net geïnvesteerd in 100 nieuwe ambulances. De wagens rijden, met de ambulancebroeders en zusters naar de plek des onheils. Alle 100 doen hun uiterste best om zoveel mogelijk patiënten te verzamelen en naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te brengen. Ze werken de hele nacht door, rijden op en aan in die nieuwste ambulances, uitgerust met de beste apparatuur, totdat alle mensen uit het gebouw onder het puin vandaag gered zijn. Klink als een goede afloop toch?

Maar wat als het ziekenhuis waar ze naar toe gebracht worden, eigenlijk al 30 jaar niet onderhouden is. Als de CT scanner zijn beste tijd gehad heeft en de enige chirurgen in dienst al met pensioen hadden moeten zijn. Of wat als er eigenlijk niet genoeg verband op voorraad is, en de operatiekamers niet gesteriliseerd zijn? Juist. Grote kans dat van die 100 mensen die met zoveel moeite en energie binnengebracht zijn, de helft alsnog dood neer valt. Verkeerde zorg, een nare ontsteking in het been of een virus in het bloed. Leven zullen ze niet. En dat is precies wat veel bedrijven tegenwoordig doen.

Verspilde marketing moeite

Want alle ‘leads’ die je met je marketingkanon binnenhaalt sterven zodra ze jouw ziekenhuis binnen komen rollen. Dat ziekenhuis is dus een metafoor voor je winkel. Je webshop, blog of nieuwsbrief. Bij mijn eerste baan waren ze heel goed in het volpompen van dat marketingkanon om zoveel mogelijk leads te raken. Maar het merendeel van die leads werd geen klant, omdat ze allemaal stierven in de funnel. Of ze waren niet geschikt voor ons product, of ze waren nog niet klaar voor de aankoop. En dat is natuurlijk zonde. Want al die mensen die bijna sterven in het ziekenhuis, hebben een slechte ervaring. En die komen niet meer terug.

Niet alleen zonde van je geld dus, ook zonde van je reputatie. Want wat denk je dat er gebeurd, met dat ziekenhuis waar iedereen dood gaat? Daar gaan mensen over roddelen. Het ziekenhuis krijgt een slechte naam. Misschien komt er zelfs een onderzoek. Het internet zal vol staan met heftige verhalen en uiteindelijk doen zelfs de ambulancebroeders hun stinkende best om zo min mogelijk mensen daar te brengen. Je zou er zelf ook niet heen willen, als de Google Rating 1,4 is toch?

Steek je geld eens in je ziekenhuis

In deze wereld waar eigenlijk alles al bestaat, is je reputatie (en je merk) vaak een van de weinige dingen die waarde toevoegt voor de klant. Daar kun je letterlijk geld mee verdienen.

Dus investeer in je fundering, de chirurgen en de CT machine. Op de korte termijn levert dit inderdaad geen nieuwe leads op. Maar op lange termijn, eindig je met meer blije klanten. Klanten die bij jouw merk terecht zijn gekomen omdat je daadwerkelijk kan voorzien in iets wat zij nodig hebben, en dit vervolgens op een goede manier aanbied. Omdat de juiste vragen beantwoord worden door de content op je website en de mensen in je team. Zo maak je blije klanten. Blije, springlevende klanten.

En die blije klanten vertellen dit weer door. Wat een ontzettend goed product ze gekocht hebben, of wat een fantastische service hierbij kwam. Word of Mouth – helemaal gratis en voor niks. Welja, dankzij de investeringen in je ziekenhuis natuurlijk.

Wil je investeren in je ziekenhuis, maar heb je geen idee hoe?

Je leest er meer over op mijn website.