In het artikel ‘het belang van blije klanten’ heb je kunnen lezen hoe belangrijk het is om de ervaring van je klanten bij jouw bedrijf te optimaliseren. Dit betekend het verbeteren van de Customer Journey. Zo zorg je dat de leads die je met veel energie en binnenhaalt, ook daadwerkelijk klant worden en blijven.

Ik verdeel deze klantreis graag in zes behapbare onderdelen. Zo kun je stap voor stap de ervaring van je klant verbeteren. In dit artikel bespreken we de eerste stap; het kiezen van je specialisme. Je ziet vaak bij top klinische ziekenhuizen dat ze in 1 of 2 onderdelen excelleren. Hierbij lopen ze voor op andere ziekenhuizen en beoefenen ze nieuwe innoverende operaties. Dit draagt bij aan de bekendheid en reputatie van een ziekenhuis.

Wat is het specialisme van jouw bedrijf? Waarom moet een klant bij jouw onderneming komen? Wat doe jij zo goed wat andere bedrijven niet doen? Als je die vraag niet kunt beantwoorden, is het ook heel lastig om de klant van jouw meerwaarde te overtuigen. Daarom werken we in dit artikel aan het eerste onderdeel van de klantreis: jouw ‘Unique Selling Point’

Unique selling point; wat is dat?

Een unique selling point of uniek verkooppunt is datgene wat jouw bedrijf onderscheid van concurrenten. Het omschrijft welke waarde je toevoegt voor de klant. Dit kan gaan over je product, je service of simpelweg je uitstraling.

Je ziet vaak ondernemingen die een USP uitdragen wat eigenlijk niet meer uniek is. Zo schreeuwen alle supermarkten dat ze de goedkoopste zijn en lees je online overal ‘de beste service’. Maar als iedereen iets heeft, dan is het toch niet meer uniek? Als ik jou vraag, wat is de USP van je onderneming, wat is dan je antwoord?

Kun je ook een antwoord geven zonder de woorden ‘beste service’ ‘goedkoopste’ of ‘mooiste product’? Kun je überhaupt een antwoord geven zonder een overtreffende trap te gebruiken? Want door een overtreffende trap te gebruiken, geef je eigenlijk aan dat je hetzelfde bent als de rest, maar dan net iets beter. Dat is niet onderscheidend maar opschepperij. En klanten anno 2020 geloven er niet meer in.

Wat is dan wel mijn USP?

Een goede USP komt vaak voort uit de reden dat jij bent gaan ondernemen. Veel ondernemers werken vanuit een bepaalde passie. Iets waar ze zelf tegenaan liepen of iets waar ze ontzettend veel energie uit halen. Anders zou je geen ondernemer worden, toch? Ook als je bent gaan ondernemen omdat je geen andere mogelijkheden had, kan dat een USP zijn. Die grind, die surviversmentaliteit, dat is de fundering van waar je onderneming op gebouwd is.

Denk eens goed na over je passie, je motivatie en je toekomstvisie. Schrijf deze elementen op een groot vel papier, en omcirkel die welke je het mooiste vindt of waar je naar blijft kijken. Dat zijn de bouwstenen van jouw USP.

Bijvoorbeeld: je werkt als freelance fotograaf, maar je hebt een achtergrond in coaching/mediation. Je bent fotograaf geworden omdat je het mooi vind om mensen, gezinnen en groepen samen vast te leggen. Je achtergrond en emotie bij het vak is dan gelijk je USP! Laat die passie en motivatie zien op je website. Een eerlijk verhaal en oprechte motivatie verkopen veel beter dan weer een pagina vol betekenisloze quotes.

Ga aan de slag en formuleer je USP

Een onderscheidende en goed geformuleerde USP is de eerste stap naar een fantastisch ziekenhuis. Dus roep je team bij elkaar en ga een middag brainstormen. Maak voor jezelf en voor je bedrijf opnieuw duidelijk waarom jullie eigenlijk doen wat jullie doen.

Om het vinden van je USP nog makkelijker te maken heb ik het ‘bouw je ziekenhuis werkboek’ ontwikkeld. Hierin vind je verschillende opdrachten die je niet alleen helpen met de eerste stap, maar ook met de volgende 5 stappen van het programma. Het werkboek staat vol met extra tips en handvaten om de klantreis te verbeteren. Je koopt hem hier voor slechts 19,99 en krijgt gelijk het bestand in je inbox. Zo kun je het zelf zo vaak als nodig uitprinten voor jou en je team.

Ik wil het werkboek.