Heb je net een lekker spaarpotje opgebouwd, gaat de wasmachine stuk. Of ben je hard aan het sparen voor je vakantie, was je vergeten dat je de waterschappenbelasting nog moet betalen. Of wat als je pech hebt met de auto, of de dure tandartsbehandeling niet wordt vergoed? Een financiële tegenvaller overkomt bijna iedereen weleens. Maar, als je je hier goed op voorbereid, dan hoeft het geen grote tegenslag te zijn.

Sinkfunds zijn spaarpotjes voor het (on)verwachtte

Ik heb gezocht naar de Nederlandse vertaling van een Sinkfund, maar die vond ik niet. Je kunt het een potje noemen. Het is geld wat je gereserveerd hebt voor gebeurtenissen waarvan je denkt of weet dat ze gaan komen. Door hier over na te denken en op te participeren, sta je niet opeens geld van je spaarrekening te trekken omdat je een bepaalde rekening niet kunt betalen.

Er zijn verschillende soorten sinkfunds. Ik noem graag de belangrijkste 3 waarvan ik denk dat iedereen ze moet hebben, voor je op:

1: Emergency fund

Het belangrijkste potje. Zelfs als je geen spaarrekening hebt, omdat je denkt dat geld moet rollen of er niet aan toe komt , raad ik je aan om zo snel mogelijk te starten met het aanleggen van je emergency fund. Dit potje bestaat uit minimaal 1000 euro en kan gebruikt worden bij financiële tegenvallers. Bijvoorbeeld als opeens je wasmachine er mee op houd of je na een ziekenhuisopname je eigen risico moet aftikken. Onvoorziene, onverwachte uitgaven die je niet binnen je maandbudget kunt betalen.

Als je dit potje niet hebt, dan sta je bij zo een tegenvaller gelijk je spaarrekening leeg te trekken. Of heb je die spaarrekening misschien niet eens? Dan zul je waarschijnlijk geld moeten lenen, en ben je straks niet aan het sparen maar aan het afbetalen. Dan sta je al 2-0 achter.

Start daarom gelijk met het aanleggen van je emergency fund! Kijk in je budget naar de ruimte die je hebt om te sparen. Als je al aan het sparen bent voor iets leuks of niets specifieks, zet dan ook dit geld voortaan eerst in je emergency fund. Als je die 1000 euro hebt aangetikt, dan kun je weer voor leuke dingen gaan sparen.

Misschien kun je 100 euro per maand apart zetten, misschien maar 10. Wat belangrijk is, is dat je dit als prioriteit ziet en zo snel mogelijk die 1000 euro apart hebt. Want je weet nooit wanneer er iets misgaat. Als jij straks een tegenvaller hebt en 400 euro moet ophoesten, dan ben je heel blij dat je gestart bent met je emergency fund, ook als er nog maar 300 euro op de rekening staat.

Heb je niet zoveel ruimte in je budget, kijk dan ook eens naar andere mogelijkheden om je emergency fund te spekken. Kun je wat extra diensten pakken? Oppaswerk doen bij je buren of kleding of andere spulletjes verkopen? Er zijn altijd meer mogelijkheden dan je denkt, dus wees creatief.

2. Verwachtte uitgaven

Sommige dingen moet je ieder jaar betalen. Je weet nu al dat die uitgaven weer terugkomen. Daar kun je op anticiperen! In dit artikel, waar ik je uitleg hoe je een budget voor jezelf kun opstellen, heb je al een lijstje kunnen maken van al deze uitgaven. Bijvoorbeeld de wegenbelasting die je ieder kwartaal voor je auto betaald, de afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting, een nieuwe bril die je om het jaar nodig hebt of de sport contributie voor je kids. Alle uitgaven waarvan je nu al weet dat ze er aan komen. En waarvan je ook ongeveer weet hoe duur de rekening zal zijn.

Maak hier een lijstje van of gebruik dit template wat ik voor je heb gemaakt in Google sheets. In het template staan ook verschillende voorbeelden, die wellicht ook voor jou gelden. Zet achter het bedrag het aantal maanden dat je hebt totdat de rekening komt. Is het iets wat op kwartaalbasis terugkomt dan zijn dit er dus 3. Is het iets jaarlijks, dan heb je er officieel 12. Behalve als je bijvoorbeeld al halverwege het jaar bent, en nog geen geld apart hebt 😉 Dan heb je nog 6 maanden.

Het template zal automatisch het bedrag van de rekening delen door het aantal maanden. Nu zie je precies hoeveel je iedere maand apart moet zetten om aan het eind van de periode de rekening zonder moeite te kunnen betalen.

3. De leuke dingen pot

Ga je helemaal los met kerstkado’s, wil je ieder jaar luxe op vakantie of doe je iets uitbundigs met het jubileum van jou en je partner. Allemaal leuke dingen waar je graag genoeg geld voor wilt hebben. Zo voorkom je teleurstellingen. Maak daarom ook een sinkfund voor leuke dingen. Je kunt dit als 1 generieke pot maken, waarop je iedere maand een x bedrag stort. Of je kunt de verschillende doeleinden en het beoogde bedrag alvast uitsplitsen, net als bij je verwachtte uitgaven.

Ikzelf bankier bij ING en kan daar de verschillende potjes binnen mijn hoofdrekening aanmaken. Zodra mijn salaris binnenkomt, worden de verschillende bedragen automatisch naar mijn sinkfunds overgemaakt. Zo hoef ik hier zelf niet meer op te letten.

Het maakt niet uit hoe je het doet, als je maar start. Daar zul je op de lange termijn profijt om hebben! Geen verassingen meer, en geen stress om geld. Daardoor kun jij al je energie steken in het blijven ontwikkelen en groeien. Ik hoor graag of je al sinkfunds had, of dat je ze nu gestart bent. Laat gerust een berichtje achter in de comments.

Liefs,