Waar hoop je over 10 jaar te staan? Een veelgestelde vraag bij interviews, waar lang niet iedereen antwoord op kan geven. Misschien weet jij al heel goed wat je wilt bereiken. Misschien weet je wel dat je succesvol wilt worden, maar heb je geen idee hoe. Natuurlijk hoef je niet je hele leven uitgestippeld te hebben, maar een richtlijn van wat je wilt bereiken, bied houvast in een chaotische wereld. Om resultaat te boeken, moet je doelen stellen.

Maar hoe bepaal je jouw doelen? Hoe kun je nu al weten wat je wilt bereiken over 10 jaar, bijvoorbeeld op werk, persoonlijk of financieel vlak? Er zijn immers zoveel verschillende mogelijkheden, en je interesses kunnen met de jaren veranderen. Of je nu net afgestudeerd bent, of al 20 jaar werkervaring hebt, ik leg je hieronder graag uit hoe je opzoek kan naar jouw ‘sweet spot’. Zodat je kan werken aan je dromen en zo vaak mogelijk met plezier je bed uit komt.

Bruggetjes bouwen

Waar gaat je hart sneller van kloppen? En waar ben je goed in, zelfs als je je best niet doet? Dat zijn vragen die je wellicht wel goed kan beantwoorden. Het zijn de eerste stappen die je zullen helpen met het creëren van je werk doelen. Vind iets waar je goed in bent, en iets wat je heel leuk vind om te doen. Misschien ben je goed in het vertellen van mooie verhalen, en vind je het leuk om met kinderen te werken. Misschien ben je goed in wiskunde, en vind je het leuk om fietsen op te knappen? Denk hier eens over na, bijvoorbeeld onder de douche. En schrijf dit vervolgens op. Neem een groot stuk papier, en teken twee cirkels. In de ene cirkel schrijf je alle dingen die je leuk vind om te doen. In de andere cirkel schrijf je alle dingen waar je goed in bent. Vraag hier ook vooral feedback voor, van collega’s, studiegenoten of vrienden en familie.

Als je weet waar je goed in bent en wat je leuk vind, ontstaan er wellicht al wat ‘bruggetjes’. Dingen die je aan elkaar kunt verbinden. Zo vind ik het bijvoorbeeld ontzettend leuk om dingen te bedenken en creëren, en hoor ik vaak van anderen dat ik erg creatief ben. Zie je wat ik bedoel? Wat ik leuk vind, en waar mijn talent ligt, sluiten hier op elkaar aan. Het in kaart brengen van deze bruggetjes is de eerste stap in het maken van je carrière doel.

Wat zijn je interesses en talenten?

Uiteindelijk is er maar een manier om erachter te komen wat je leuk vindt. Door het te doen. Daarom zou ik iedereen (die nog niet zeker weet wat ze wilt) aanraden om te starten met een brede studie of functie. Dit is het begin van je ‘levens mind map’. De keuze voor je eerste studie of functie, komt logischerwijs voort uit de bruggetjes in je interesses en talenten kaart. Als je geen studie hebt gekozen die je leuk vindt, of waar je heel goed in bent, wake up! Het is nooit te laat om van richting te veranderen!

Ikzelf ben gestart met de studie Commerciële Economie. Ik wist dat ik het leuk vind om dingen te ondernemen, dat ik digitaal sterk ben en dat ik creatief ben. Al deze items vond ik in de studie CE, maar hoe mijn carrière er later uit zou komen te zien wist ik nog lang niet. De studie was echter zo breed, dat ik me hier geen zorgen over hoefde te maken, ik kon alle kanten nog op.

Tijdens mijn studie en stage kwam ik in aanraking met marketing, en mijn passie was geboren. Want hier vond ik, kwamen al mijn interesses en talenten samen. Maar marketing is alsnog een heel breed vak, en ik had nog genoeg afwegingen te maken om uiteindelijk mijn droombaan te realiseren.

De mindmap van je leven

We hebben vroeger allemaal weleens een mindmap moeten maken. En waar je dat toen waarschijnlijk allemaal nutteloos vond, is het eigenlijk een hele goede manier om je wensen in een baan in kaart te brengen.

Start daarom met de mindmap van je leven. In het midden van een groot vel papier teken je een cirkel, met daarin het vakgebied of onderwerp wat je hebt gekozen op basis van je interesses en talenten. Dit kan heel breed zijn, bijvoorbeeld ‘sportief’ of ‘mensen helpen’. Dit kan ook al heel specifiek zijn; ‘marketing’, ‘ICT’ of ‘horeca’ geven al veel meer richting. Dit is afhankelijk van hoever je zelf al bent in dit proces.

Verdiep je in de verschillende mogelijkheden

Binnen marketing zijn er heel veel keuzes te maken. Wil je bijvoorbeeld specialist worden, of blijf je generiek? Wil je als consultant naar verschillende bedrijven, of blijf je op een plek? En als je voor een plek kiest, hoe ziet die plek er dan uit? Corporate of start-up, B2C of B2B, sterk hierarchies of juist open door policy? Dit zijn allerlei dingen die je voor jezelf moet uitvogelen, uitproberen en uiteindelijk – afstrepen. Door steeds verder te komen in je keuzes kun je uiteindelijk je droomjob vormgeven.

Dus begin met het tekenen van je mindmap. Denk na over alle verschillende takken die je aan je cirkel kan verbinden. Voor veel takken kun je waarschijnlijk nog niet bedenken waar je voorkeur naar uit gaat, maar waarschijnlijk zijn er ook al wel dingen waarvan je weet – dit zeker niet. Zo wist ik al snel dat ik niet te specialistisch wil worden, omdat ik veel waarde hecht aan afwisseling en het leuk vind om verschillende projecten tegelijk te doen.

Probeer dingen uit en ervaar

Want dat is de enige manier om te ondervinden of iets je bevalt of niet. Zo heb ik 2 jaar bij een bedrijf gewerkt wat officieel nog een ‘scale-up’ was toen ik hier startte. Maar al snel ging het bedrijf naar de beurs, en samen met de enorme groei kwamen vele regels die bij een corporate bedrijf horen. Hier ergerde ik me kapot aan, ik houd van snel schakelen en in creatieve oplossingen denken. Hierdoor ontdekte ik dat een grote organisatie niet bij mij past, terwijl ik hiervoor nog weleens keek naar vacatures bij bijvoorbeeld een ING of Ahold.

Het kan jaren duren voordat je jouw levens mindmap afrond, sterker nog, de mindmap kan zich altijd blijven ontwikkelen. Maar door na te denken over wat je wel en niet leuk vindt, geef je richting aan je leven. Als je tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld merkt dat HR erg langzaam werkt, en het proces lang duurt, terwijl jij van jezelf weet dat je van snelle ontwikkelingen houdt, dan kun je besluiten niet voor die baan te vechten.

Het wordt heel lastig om iets te vinden, als je niet weet hoe het eruit ziet. Net zo zal het heel lastig worden om je droombaan te creëren, als je niet weet welke aspecten daar bij horen. Ik daag je daarom uit om vandaag te starten met de zoektocht. Als je wilt, kun je je levens mind map ook delen in de comments, ik ben benieuwd!

Liefs,